2024 - Säsongsöppning︎︎︎ 25 maj
︎︎︎ Öppet 16.00 - 23.00
︎︎︎ Föranmälan: biljett@stallbergsgruva.se

BILJETTER / MIDDAG
Kvällen är gratis med frivillig donation på plats, men du behöver föranmäla dig till: biljett@stallbergsgruva.se 
Det går också bra att anmäla sig via sms till 073-525 41 06

Ange: Namn + antal + ev middagasalternativ (glöm ej meddela ev allergier) 

Middag

Skriv i anmälan om du vill ha middag. Den kostar 120 kr och betalas på plats

Middagens serveras i pausen ca kl 19.00 (övrig servering öppen hela kvällen)

MIddagsalternativ
1. Potatistunnbröd fylld med potatissallad, säsongens grönt, egengjord ramslöksaioli och friterat morotsriv.
2. Paprikor fyllda med grönsaker, råris och örter. Serveras med fänkåls- och apelsinsallad samt sås på rostad vitlök och cognac.
Övrig meny finns längre ned på sidan 


HÅLLTIDER
16.00 Ställberg gruva öppnar, med årets utställning: Den tunna skopran - jorden, makten och konflikterna
17.30 Klara Källström
18.15 -19.00 Vernissage / Release NON nr 6 / Presentation av årets program 
19.00 - 20.30 Mat / Middag  / Paus
20.30 - Mariam Wallentin
23.00 - Stängning


MENY
Bergslagsmackan:
︎Surdegsbröd med nässelpesto på gråärt, hårdost från Bredsjö mejeri och gräslök, toppas med grönsaker efter säsong.
︎Blåbärs- och timjanskladdkaka, serveras med lättvispad grädde
︎Ros- och rabarbersyltkakor
︎Morotskaka med philidelphiakräm
I baren serverar vi  lättdrycker, kaffe och te


FRÅGOR?
Har du frågor kring arrangemanget, biljetter och middagsbokning eller något annat? Maila info@stallbergsgruva.se eller ring 073-525 41 06 (varadagar mellan kl 10-15)

TILLGÄNGLIGHET
︎︎︎Här har vi samlat information som rör tillgängligheten vid Ställbergs gruva


Det har varit en lång och kall vinter. Vi gick in i det nya året med en mörk fond av krig, konflikter och klimatkris i omvärlden, och nedskärningar för kultur såväl som folkbildning här på hemmaplan.

Därför känns vår öppning den 25 maj särskilt viktig i år – vi längtar att få dela gruvan med er, med vänner, familj, nära och bekanta, grannar och långresta.

Det blir vernissage av årets utställning Den tunna skorpan – om jorden, makten och konflikterna som utgår från det tunna jordskikt som hela vår civilisation är beroende av, och de konflikter som utspelar sig på denna yta. Verken är av konstnärer från Palestina, Sápmi, Turkiet och Sverige, som på olika sätt speglar relationen till marken, och vilka förutsättningar som ges människor att leva av och på den.

I samband med vernissagen blir det också läsning och release för publikationsserien NONs sjätte utgåva med tema Marken. Cellisten och musikern Klara Källström framför ett soloset med cello, röst och elektronik och vi får också lyssna till ett soloset av kompositören, artisten och musikern Mariam Wallentin.

Utöver detta serverar köket rätter med lokala och ekologiska råvaror.

För att komma behöver du anmäla dig – se information i högerspalten. Programmet är kostnadsfritt, men vi välkomnar frivilliga donationer på plats! Varmt välkomna till Ställberg och 2024 års säsongsöppning! 


MEDVERKANDE:   

Inas Halabi
Leyla Keskin
Åsa Sonjasdotter
John Erling Utsi
Georg Jötmark
Jumana Manna

/ Utställning
 
Säsongens utställning Den tunna skorpan –  jorden, makten och konflikterna, undersöker vårt förhållningssätt till jorden vi lever på och av och hur denna relation kringskärs av gränser, regelverk och maktstrukturer i Bergslagen, Sápmi, Turkiet, Sverige och Palestina. 
︎︎︎Här kan du läsa mer om årets utställning, konstnärerna och verken. 

Mariam Wallentin

/ Konsert 

Mariam Wallentin är en artist, musiker och kompositör med rötter dels i improvisation och avantgarde, dels i nutida konstmusik och alternativ popmusik. I Ställberg ger Mariam en aukustisk konsert i spelhuset. 
︎Läs mer om Mariam här! 

Klara Källström

/ Konsert 

Klara Källström är cellist och folkmusiker från Ångermanland, bosatt i Stockholm. I hennes musik målas ett sällsamt ljudlandskap av cello, röst och elektronik upp för lyssnaren. Till säsongsöppningen får vi lyssna till ett soloset i scenrummet. 
︎Läs mer om Klara här! 

NON publikation

/Release

Release och läsning ur NON Nr 6 med tema Marken. Numret tar avstamp i årets utställning och fördjupar frågor kring jord, makt och konflikter.
︎︎︎ Här kan du läsa mer om NON tidskrift! 


Mismar

/Läsning

Till releasen av NON #6 Marken kommer en av skrivarlaget Mismar för att läsa på öppningen. De bidrar till numret med texten ”Hålet efter dig”, som redogör för de många spår som kolonialismen och kapitalismen har lämnat i marken och bruket av den, framförallt i Sverige norr om Dalälven. Texten reflekterar över den föreställda dikotomin mellan människa och natur genom att berätta om betesmarker, utmarker, avvittringar och allmänningar.

Mismar är arabiska för det kluster av stjärnor som har varit norra halvklotets mest tillförlitliga vägvisare sedan urminnes tider. Ordagrant betyder det spiken, nålen, nageln (jmf. engelskans nail) och som av en tillfällighet återkommer den betydelsen i vårt lilla hörn av den cirkumpolära verkligheten. Samma kluster benämns liknande som Boahjenásti (himlapluggen), Veralder Nagli (nageln som håller uppe världen), Taivaannapa (himlanavet) eller bara Himlaspiken. Från en nordlig subjektiv horisont upplevs Mismar som ett fundament för himlavalvet, men från ett sydligt objektivt perspektiv är det en polstjärna.

Mismar är också en grupp vänner i övre norrland som skriver i lag. Vi är födda, uppvuxna och boende norr om Dalvälven.
Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors