Foto: Petter Cohen

Tillställning / Kulturglimtar

︎︎︎29–30 juni
Öppet
Lördag 11-24
Söndag 11-16
Kvällsprogram lördag 29 juni 18.00- 22.00 Servering båda dagarna från kl 11.00

Schema kvällsprogram 
(Alma Söderberg - inställt pga sjukdom)
18.00 Stina Fors 
18.50 Release + samtal Ord&Bild 
19.30 MIddag
20.30 Merima Dizdarević, Nioosha Shams, David Väyrynen och Erik Lindman Mata. 
21.15 Shida Shahabi

MENY
1. Havrebowl med nakenhavre, friterad Bärta, picklad morot, färska grönsaker och egengjord shisomajonäs.
2. Soba nudelsoppa i grönsaksbuljong med pak choi, ärtskott, selleri och sojamarinerat ägg.

︎BergslagsmackanSurdegsbröd med ädelostkräm, dragon- och ruccolasallad.
︎Mini pawlova med rabarbercurd, maräng och grädde.
︎Rulltårta med jordgubbar och philadelphiakräm.
︎Syrendrömmar (kaka)
︎I baren serverar vi öl, vin, lättdrycker, kaffe och te.

FRÅGOR?
Har du frågor kring arrangemanget, biljetter och middagsbokning eller övrigt? maila info@stallbergsgruva.se eller ring 073-52 54 106 (varadagar mellan kl 10-15)

TILLGÄNGLIGHET
︎︎︎Här har vi samlat information som rör tillgängligheten vid Ställbergs gruva

Varje år äger kultur- och konstrundan Kulturglimtar rum i Ljusnarsbergs kommun den sista helgen i juni, och Ställbergs gruva håller öppet dagtid under både 29 och 30 juni med servering och utställningen Den tunna skorpan - jorden, makten och konflikterna. ︎︎︎Här kan du läsa mer om årets utställning!

Lördagen den 29 juni har vi på kvällen också en diger tillställning med läsningar, scenkonst, konsert och middag. För detta program behövs en biljett – du hittar all information om detta i spalten till höger.
 

MEDVERKANDE KVÄLLSPROGRAM


Shida Shahabi 

/ Konsert

2018 släppte Shida Shahabi sin kritikerrosade debut Homes och har sedan dess varvat turnerandet med att skriva musik mot film och dans. 2023 släppte Shahabi sitt andra album Living Circle – en noggrant kalibrerad blandning av klassiska och elektroniska element. Albumet har en emotionell resonans som flyktigt flyter genom djupt atmosfäriska kompositioner genomsyrade av rik textur och lågmäld värme.

Shahabi har även gjort ledmotiv till den prisvinnande filmen Falcon Lake (2022). Dessutom har hon varit del av kurerade live performances på prestigefyllda evenemang såsom Max Richter och Yulia Mahrs Reflektor Festival på Hamburgs Elbphilharmonie och Film Fours säsongsöppnande av Summer Screen på Somerset House i London.

I Ställberg framför Shida musik från senaste skivan tillsammans med Hampus Norén och Linnea Olsson. 
www.shidashahabi.com

Stina Fors - A MOUTHFUL OF TOUNGES

/ Scenkonst

Tyvärr måste vi meddela att Alma Söderberg inte kan medverka under lördagens kvällsprogram på grund av sjukdom. 

Tack och lov har koreografen Stina Fors kommit till vår räddning! Till lördagens kvällsprogram kommer hon med sitt verk A MOUTHFUL OF TOUNGES. Detta är vi väldigt glada för!

I "A Mouthful of Tongues" möter vi en värdinna i cowboystövlar och kostym. Hennes mål: att ge publiken en trevlig stund. Tretton tungor ramlar ur hennes mun, gutturala skrik fyller luften. Medan hennes kropp är samlad verkar rösten komma från ett avstånd eller en annan källa. Rörelserna är noggrant uträknade men rösten är vild. Denna buktalarakt välkomnar det inre tjattret att visa sig. Kanske blir det osynliga synligt för en stund, kanske i en form av en line dance. Gömda i fickorna antyder anteckningar vad som ska ske härnäst. Föreställningen pendlar mellan humor och mörker och bjuder på trick som tycks trotsa naturlagarna. Språk: Engelska, Svenska och påhittat språk.

Med en viss smak för det absurda och märkliga, koreograferar och framträder Stina Fors en rad olika solo föreställningar. Hon visar sina verk i dans/teater/musik och konst sammanhang. Stina studerade koreografi vid SNDO - school for new dance development i Amsterdam och är nu baserad i Wien. Hon håller även i workshops där röst och rörelse utforskas. Oftast med intresset att nå gutturala oljud. Hon är en självlärd trummis och fortsätter att utveckla hennes one-woman-punk-band: Stina Force. Just nu arbetar hon på en ny föreställning med arbetstiteln SPÖKA - walk the earth som kommer ha premiär under 2025. Stina har tillgivits Danceweb 2019, Moving Forward Trajectory, Dansmakers, Dansateliers, DansBrabrant 2020, Startstipendien für darstellende Kunst 2021. Tidigare utbildningar vid Kungliga svenska balettskola, Broadway Dance center och Göteborgs Konstskola.
Här kan du läsa mer om verket ︎︎︎

Ord&Bild

/ Release och samtal

Tidskriften Ord&Bild och har under kvällen release för sitt senaste nummer på tema eld, vilket är del av deras temaår om elementen. Redaktör Jonatan Habib Enqvist presenterar och läser ur numret. Han kommer även att presentera deras nästkommande nummer, Jord, som har en tematik som går i linje med gruvans utställning Den tunna skorpan och NONs senaste nummer Marken

Till releasen kommer även Catharina Thörn, professor i kulturstudier vid Göteborgs universitet, och samtalar med Jonatan om deras arbete med Prisma Palestina – att inom sin publikationspraktik förstå och synliggöra lidandet i Gaza och på så vis även spegla den samtid vi lever i.

Jonatan Habib Engqvist är en internationellt aktiv som curator och författare. Han är en av två redaktörer för tidskriften Ord&Bild.

Catharina Thörn är professor i kulturstudier vid Göteborgs universitet och medlem i Ord&Bilds redaktionskommitté och driver Prisma Palestina.

Merima Dizdarević

/ Poesi 

Merima Dizdarević jobbar med flera olika konstnärliga uttryck och samarbetar ofta med andra. Hon är poet, översättare, lärare, skribent, skådespelare och nu även medredaktör för senaste numret av konsttidskriften Paletten. Hennes poesidebut långt från ögat långt från hjärtat kom på Albert Bonniers förlag hösten 2022 och hon utforskar nu möjligheten att gestalta materialet på ett mer visuellt och taktilt sätt.

Nioosha Shams

/ Poesi 

Nioosha Shams är författare, kulturskribent och Sveriges Läsambassadör. Ungdomsboken Om det regnar i Ahvaz utkom 2020  och diktsamlingen Teshne 2024. Hon skriver om begär, språk, hemlängtan och kärlek.

David Väyrynen

/ Poesi 

David Väyrynen (f. 1983) är från Hakkas, Gällivare kommun, men är numera bosatt i Gammelstads kyrkby, Luleå kommun. Han debuterade 2017 med diktsamlingen Marken och har sedan dess arbetat med ljudkonstverk, performancekonst och nu senast musik- och poesiföreställningen Det skjuts för lite, tillsammans med Malmfältens Rockklubb. För närvarande skriver han på en väckelseföreställning om norrbottniska släkten som bryter med tillväxtsamhället för att börja om tillvaron i mindre skala.

Erik Lindman Mata

/ Poesi 

Erik Lindman Mata är författare, översättare och kritiker. Hans senaste utgivna bok var en översättning av Arthur Schnitzlers Fröken Else, på Bokförlaget Faethon. Hans debutbok PUR, utgiven av Nirstedt/litteratur, belönades med Borås tidnings debutantpris och med Katapultpriset (som även tilldelades Hanna Johanssons Antiken). För tillfället arbetar han med översättningar av T.S. Eliot och ett diktverk som heter Mullvadens kärlek till buffeln.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors