Konsert 30 september, Ur det allmännas ruiner. Scen: Spelhuset

XTC in the XIV kommer för tredje gången till Ställberg denna säsong. Gruppen var en av residensdeltagarna i utlysningen vi gjorde tillsammans med Region Örebro för musiker och kompositörer. Den 27 maj gav de en residenskonsert under vår säsongsöppning. Under juli månad var de återigen på plats för att arbeta och utveckla sitt material. Till arrangemanget Ur det allmännas ruiner kommer de tillbaka för att göra en konsert i spelhuset. 

XTC in the XIV


XTC in the XIV - Extas genom sång, extas genom upprepning - evig zenit, upphöjd och överjordisk. 


XTC in the XIV sjunger 1300-talets körverk och låter dem filtreras genom sparsmakade elektronmusikaliska grepp. I upprepning och tidsmanipulering av körverken nås ett nytt uttryck. Det elektroniska återförs in i det akustiska rummet och i en feedbackloop skapar det ett fruset ögonblick, en stund av evig eufori. På så vis går XTC in the XIV originalmusikens visioner om extas till mötes: på platsen där evigheten står vinkelrät mot tiden.

Genom ensamblens olika bakgrunder inom folkmusik, västerländsk klassisk musik, pop och elektronik får ur-arkiven möta samtiden och skapa tid och rum för att undersöka vad musiken har och kan berätta för oss idag.

Under sitt residens kommer XTC in the XIV att dels fokusera på ensambelspel och att konstnärligt utveckla och fördjupa arbetet, klingande och sceniskt. Musikaliskt kommer XTC in the XIV arbeta med begrepp som efterklang, intonation och aspekter av tid i kompositionerna och teoretiskt fördjupa förståelsen för den medeltida musik-och idékontext som deras material är hämtat ur.

Medlemmar:

Elin Oskarsson
Elin är klassisk sångare i grunden men frilansar som sångerska inom blandade genrer. Hon inspireras av olika musikaliska sammanhang där röstens kvaliteter får användas på skilda sätt i samspel med andra musiker.

Em Silén
Em är improvisationsmusiker och artist under namnet rip ME, baserad i Stockholm. Med en egen blandning av elektronisk metodik, sång och spelade instrument fyller Em upp ett alldeles eget rum inom musikscenen.

Hanna Andersson
Hanna Andersson är utbildad folksångerska vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt Sjöviks folkhögskola. Hon har bakgrund inom populärmusikaliska genrer och lockas av röstens mångsidighet och möjligheter, och har en bredd hon tar med sig i sitt frilansande som vokalist.

Maja Kamne
Maja Kamne är utbildad folksångerska vid Kungliga Musikhögskolan och Framnäs Folkhögskola. Hon frilansar främst inom folkmusik och kör, och har även specialiserat sig på kulning.

Siri Flensburg
Siri är folksångerska, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan. Uppvuxen i Köpenhamn, med en bakgrund inom den klassiska kör- och kyrkomusiken, insisterar hon på att släppa fram det djärva som det vackra, och alla finurligheter i röstens vokabulär.

Walter Berge
Tonsättare och tekniker med bakgrund i matematik och klubbmusik. Söker ekosystem där traditioner möts - ny flora när gammal fauna.

Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors