Vesper


Musik
 19-20/7 2019
Ställbergs gruva

Medverkande:
Hans Berg
Agnes Magnusson
Ellen Pettersson
Sara Parkman
Hjulsjöbygdens kör
Anton Andersson, ljus
Peter Widell, ljud
Produktion: Ställbergs gruva/The non existent CenterNykomponerad musik av Sara Parkman med Ellen Pettersson, Agnes Magnusson, Hans Berg & Hjulsjöbygdens kör.

Under två sommarkvällar hördes stråkar och horn, röster och avgrundsbasar som färdades genom rummet i mörker och ljus, arbete och tro.

Ellen spelade trumpet, Agnes cello, Hans elektronik, Sara spelade fiol och sjöngr och Hjulsjöbygdens kör, dom sjöng dom med. I mötet mellan dessa skapades musik och nya klanger för det gamla spelhuset vid Ställbergs gruva. Ett rum som tidigare gav kraft och drev hissarna med gruvarbetare och järnmalm genom bergets schakt. Ovan jord krossades malmen och färdades till stålverken för att omformas i elden till skapande av kyrkor, kryssningsfartyg, missiler och musikinstrument.

“I dag tänjer rummet på tiden. Det påminner oss om slitsamt arbete och växande kapital och låter oss samtidigt söka efter mening genom nya berättelser och melodier.”Om musikerna:

Hans Berg
Elektronisk kompositör och producent från Rättvik, som förutom sina egna techno- och experimentella verk även samarbetar med konstnären Nathalie Djurberg, där han skapar ljudbilder och musik till deras psykologiskt laddade installationer, som hanterar teman såsom mänskliga och animalistiska begär.

Agnes Magnusson
Cellist som är bosatt i Guldsmedshyttan, i närheten av Ställbergs gruva. Musikaliska influenser är bl.a klassisk musik och folkmusik. Gillar avskalade melodier, dissonans och mycket bas.

Ellen Pettersson
Malmö-musiker som spelar flygelhorn och trumpet, ofta genom många effektpedaler. Har under de senaste åren framförallt spelat och turnérat med bandet Hey Elbow.

Sara Parkman
Folkmusiker och kompositör med den svenska folkmusiken som tradition. Hon är en av medarbetarna vid Ställbergs gruva och har under åren arbetat med platsens verk och kultur. Med verk som Fäboland och Nationalparken och skivor som Sara Parkmans skog och Matriarkerna har hon etablerat sig som en av de viktigaste unga folkmusikerna av idag.

Hjulsjöbygdens kör
Från Bergslagens innersta skogar samlas röster för att tillsammans låta naturens toner klinga i samman. Hjulsjöbygdens kör gjorde sin debut på valborg 2019 med ett rungande vårskrik av Ronja. Kören välkomnar alla människor och har intentionen att förena Hjulsjöbygden och dess röster i allt från folkkära visor till nykomponerad musik. Ljudbilden balanseras upp av både amatörer och professionella musiker.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors