Tal till nationen


︎ Premiär 25 augusti 2022
︎ Spelas 25, 26, 27/8 och 1, 2, 3/9
︎ Ställbergs gruva
︎ Köp biljett här! 

Livesändning 3 september

Av
Konstgruppen Ful och Sara Parkman

Skådespelare
Timimie Märak
Alejandra Goic
Ellen Nyman

Körledare
Sara Parkman

Musiker
Sammy Hsia
Hanna Andersson
Agnes Magnusson
Ima Baeza Bilgin

Kör
Stephanie Stjärnlöv, Ing-Marie Ekman, Bengt Ekman, Pari Isazadeh, Rostam Mirlashari, Brenda El Rayes, Monica Albornoz, Angelica Carlsson, Maja Kamne, Berrin Sahin, Rafael Pineda m fl

Dramatiker och regissör
Nasim Aghili

Kompositörer
Sara Parkman
Hampus Norén

Sångtexter
Sara Parkman
Hampus Norén
Alexandra Loonin
Nasim Aghili

Scenograf och kostymtecknare
Björn Karlsson

Dramaturg
Malin Holgersson

Producent
Puma Lagos Parra

Grafisk form
Sepidar Hosseini

Art Director
Hanne Lindberg

Kommunikation
Maria Starck

Press
Ebba Lindqvist PR

Pressfoto
Patriez  van der Wens

Tal till nationen är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva.

Med stöd av
Kulturrådet
Konstnärsnämnden
Stockholms Stads kulturförvaltning m.fl.
Svenska Postkodsstiftelsen
Yttrandefriheten i fokus när konstgruppen FUL gör sin tredje valföreställning

På Ställbergs Gruva ges förställningen Tal till nationen, författad och regisserad av Nasim Aghili, framföras av skådespelarna Timimie Märak, Ellen Nyman och Alejandra Goic tillsammans med musikern Sara Parkman. Föreställningen har urpremiär 25 augusti. På den sista speldagen livesänds den till olika platser runt om i landet, genom ett samarbete med Folkets hus och parker.

Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas)
Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har den här valföreställningen fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och de förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. 

–  Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili.

Konst- och kulturplatsen Ställbergs gruva ligger i en Sveriges minsta och fattigaste kommuner, Ljusnarsberg, där industrinedläggningar och nedmontering av välfärd slagit hårt och orsakat arbetslöshet, osäkra framtidslöften och avfolkning. Ställbergs gruva vill genom samarbetet med Konstgruppen Ful, aktualisera vikten av det offentliga rummet och samtalet om yttrandefrihet och demokrati, oavsett hur rik din kommun är och var i landet du bor.   

Föreställningen Tal till nationen är en del av ett större projekt som Konstgruppen Ful gör under 2022 och 2023 kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Första publika mötet skedde vid inspelning av podden Tal till nationen, med tema konstnärlig frihet med konstnären Carolina Falkholt. Kommande poddgäster är bl. a. Athena Farrokhzad, Ellen Nyman, Dinis Machado, America Vera Zavala och Elisabeth Ohlson.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors