Studio Supersju

2022 kommer Studio Supersju till Ställberg för andra sommaren i rad: förra årets förstudie ligger till grund för ett nytt, platsspecifikt och permanent vävt verk som ska tillverkas på plats.


Studio Supersju bildades 2016 och består av sex stycken vävare: Arianna Funk, Siri Pettersson, Vega Määttä Siltberg, Mirjam Hemström, Ia Centerhall och Miriam Parkman. Tillsammans verkar de för väven i en ny tid.

Gruppen blev 2018 års stipendiater av Cathrine von Hauswolffs stiftelse med motiveringen: Om vi vill att kunskap om olika hantverk ska finnas kvar i Sverige, måste vi också värna om den. Studio Supersju gör en uråldrig vävtradition samtida och bidrar även därmed till att ge den en framtid. 2020 vann de Design S i kategorin Textil med motiveringen: Ett högklassigt textilt hantverk som utifrån uråldriga hantverkstraditioner skapar ett modernt uttryck och en design som bidrar till ett mer hållbart förhållningssätt till tingen i sig.

Till Ställberg kommer nu Studio Supersju för andra sommaren i rad: förra årets förstudie ligger till grund för ett nytt, platsspecifikt och permanent vävt verk som ska tillverkas på plats. I den gamla matsalen ställs vävstolar upp och rummet förvandlas till ateljéer, där besökare och personal vid Ställbergs gruva kan få en tydlig inblick i process och tillverkning. Genom att synliggöra processen och bjuda in till konstverkets födelse, förkortas tankebanan mellan industri och hantverk - det som en gång var en självklar del av gruvans drift där råmaterial bröts för hand och skickades vidare till förädling. Gruppen inspireras av platsens historia och berättelser, samt estetiken där industriellt förfall blandas med nyrenoverade rum och dess tillhörande idéer och engagemang.

Arbetet pågår på plats under vecka 23 och 27. Den 3e september kommer verket invigas i samband med produktionen Tal till nationen. Under hela sommaren kan man ta del av en utställning i foajén med verk av Studio Supersju och i gamla matsalen kan besökare titta in i det pågående vävarbetet.


www.supersju.com 
@studiosupersju

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors