Öppning 27 maj
︎27 maj 2023

︎ Ställbergs gruva

︎ 17.00 - 22.00


︎Kvällen är gratis men du behöver föranmäla dig till: biljett@stallbergsgruva.se (ange namn samt hur många)


Öppettider: kl 17.00 - 22.00

Vernissage: kl 17.00

Servering under hela kvällen.


Medverkande

Musik: Linnea Landström och XTC in the XIV

Poesi/läsning: Lizette Romero Niknami, Donia Saleh, Karl Daniel Törnkvist och Minus Miele

Utställning: Här är det evinnerliga flödet
curerad av Ställbergs gruva 

Medverkande: Axel Danielsson, Maximilien Van Aertryck, Saga Gärde, Åsa Dybwad Norman, Frida Hållander, Theresa Traore Dahlberg och Ställbergs gruva / NON förlag.

Läs mer om utställningen här!

Release av NON publikation med tema ARBETE. Redaktion: Karin Linderoth och Anja Bergdahl.

Ljus: Anton Andersson

Utställningsteknik: Rickard Eklund

Har du frågor kring arrangemanget? maila: info@stallbergsgruva.se eller ring 073-5254106 (vardagar 09-17)


Välkomna till säsongsöppningen 2023, då Ställbergs gruva går in i sitt andra decennium som konstnärlig verksamhet! Det blir en heldag vid Ställbergs gruva med poesiuppläsning, konsert och konst. 

Program för dagen och kvällen


Relsease av NON publikations andra nummer, med tema ARBETE. Här kan du läsa mer om tidskriften samt beställa tidigare nummer.

Utställning - Här är det evinnerliga flödet


Vernissage för utställningen Här är det evinnerliga flödet. Med filmer, tygvepor och text rör sig utställningen kring arbetsbegreppet och ställer frågor om vad vårt dagliga arbete gör med oss, vem som bestämmer över det och vad vi har för möjligheter och motstånd inom – och utanför – dess ramar.

Medverkande konstnärer: Axel Danielsson, Maximilien Van Aertryck, Saga Gärde, Åsa Dybwad Norman, Frida Hållander och Theresa Traore Dahlberg.

Curerat av Ställberg gruva.

Läs mer om utställningen och konstnärerna här ︎︎︎ Utställning 2023


Poesi och uppläsningar 


Lizette Romero Niknami, Donia Saleh, Karl Daniel Törnkvist och Minus Miele

Karl Daniel Törnkvist är född i Torshälla, bor i Malmö och har gett ut två diktsamlingar på Norstedts förlag. Debuten Himlen om vårdjobb och finskt arv utkom 2020, och i februari 2023 släpptes Katedral av förtret, som kretsar kring arbetslöshet och vandring bland fjolårslöv och träd. Törnkvist håller för närvarande på med ett arbete om flexibilitet och relation.

Lizette Romero Niknami debuterade 2020 med diktboken De försvunna, och arbetar nu med ett projekt där hon undersöker familj och sexuella övergrepp.

Donia Saleh är författare, kritiker och curator. Hon har läst masterprogrammet i Litterär gestaltning på HDK-Valand och debuterade med romanen "Ya Leila" 2020 (Albert Bonniers förlag). I höstas sändes hennes radionovell "Råtthonorna" i Sveriges Radio. 2024 kommer hon ut med sin andra roman.

Minus Miele översätter, skriver poesi, och arbetar redaktionellt på olika sätt. Har skrivit om gruvor, floder och motorvägar.

Konsert


Residenskonserter med 2023 års deltagare för utlysningen Ställbergs gruva och Region Örebro står värd för. Medverkande: Linnea Landström och ensamblen XTC in the XIV.

XTC in the XIV sjunger 1300-talets körverk och låter dem filtreras genom sparsmakade elektronmusikaliska grepp. I upprepning och tidsmanipulering av körverken nås ett nytt uttryck. Det elektroniska återförs in i det akustiska rummet och i en feedbackloop skapar det ett fruset ögonblick, en stund av evig eufori. 

Genom ensamblens olika bakgrunder inom folkmusik, västerländsk klassisk musik, pop och elektronik får ur-arkiven möta samtiden och skapa tid och rum för att undersöka vad musiken har och kan berätta för oss idag.

XTC in the XIV: Em Silén, Siri Flensburg, Maja Kamne, Elin Oskarsson, Hanna Andersson och Walter Berge. 

Linnea Landström är en mångkonstnärlig musiker som främst arbetar inom konstmusikalisk komposition och kördirigering, men även som vokalist och producent. Hon är född och uppvuxen i Luleå och nu baserad i Örebro där hon våren 2020 tog sin kandidat i komposition. Sedan dess har hon haft diverse beställningsuppdrag, främst inom kör men även orkester- och teatermusik. Utöver detta sjunger hon sopran i kören Vocalis, dirigerar kören Voxette och undervisar i musikteori och komposition på Sjöviks Folkhögskola i Dalarna. Sedan hösten 2021 är Linnea engagerad i stiftelsen Ung Nordisk Musik för unga tonsättare i Norden och Baltikum.

Till konserten i Ställberg medverkar också Martin Bohman
på bas. 

Läs mer och Linnea och XTC in the XIV här.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors