Öppningen ︎ 3 juli 2021
︎ Ställbergs gruva
︎ Biljetter


14.00-18.00
D A G S P R O G R A M

Inget förköp - fri entré. Kafé! 

14:00
Invigning av nya foajén och Vännernas trädgård
Vernissage Efter alla dessa tårar av Simon Ferner
Tal av Ställbergs gruva

14:30 och 18:00
Öppet hus med visning av renoverade rum. 
Residensvisnig: Curious Squiggly Air av Amina Hocine och Rasmus Persson

15:00 - 16:00
Workshop och samtal utifrån verket STILLA FÄRD med Clara Bankefors. Anmäl dig här!

15:30 - 17:00
Processen drop-in-research

17:00 - 18:00
Presentation av arbetet med verket Processen i samtal mellan Carl-Oscar Sjögren, Katarina Pirak Sikku och Norrakollektivet (Anja Örn, Fanny Carinasdotter, Tomas Örn). 18:30 – 22:00
K V Ä L L S P R O G R A M

Endast förköp, veg-vegansk måltid ingår

18:30 - 19:30
Middag av Emelie Heinlo

19:30 - 22:00
Tal: Ställbergs gruva

Musik: Sara Parkman

Uppläsning: Donia Saleh, Sarah Smith Ogunbona, Hanna Johansson och Sanna Samuelsson

Dansförställning: SURE av Amalia Kasakove och Anna Lea Ourø Jensen. Ljusdesign: Anton Andersson

Äntligen kan Ställbergs gruva öppna på nytt. Under pandemin har många av platsens rum renoverats, värme har installerats och en ny foaje med scenrum börjar ta form. Vi är så glada att kunna bjuda in igen! 

Mellan 14.00 och 18.00 är det öppet hus med guidad visning i lokalerna, vernissage av Simon Ferners verk Efter alla dessa tårar, presentation av arbetet med verket Processen i samtal mellan Katarina Pirak Sikku, Carl Oscar Sjögren och Norrakollektivet, lyssning till ett pågende arbete av Amina Hocine och Rasmus Persson, samt workshop med Stilla färd. Inget förköp behövs. Kafé öppet under hela dagen. 

Kvällsprogrammet börjar 18.30. Förköp behövs och inkluderar veg/vegan-måltid. Dansföreställningen Sure, tal av Ställbergs gruva, uppläsning av Donia Saleh, Sarah Smith Ogunbona, Hanna Johansson, Sanna Samuelsson och musik med Sara Parkman. Självklart med invigning och mingel i Vännernas trädgård och nya foajén! 

Varmt välkommen!

Vi ber dig följa rådande restriktioner och den infomation som du får på plats. Stanna hemma om du känner dig sjuk. Har du frågor mejla: info@stallbergsgruva.se eller ring 073-5254106


OM PROGRAMINNEHÅLLET

Processen
Under dagen bjuds besökaren in till ett rum som genom seklerna undersöker frågor om gruvornas uppkomst, betydelse och konsekvenser för Ljusnarsbergs kommun och andra platser i världen. Idag pågår ingen gruvdrift här men nyligen har företaget Boliden fått undersökningstillstånd av 11 000 hektar i kommunen för att leta efter bly och zink. Kring Boliden och en av europas största koppargruvor Aitik i Norrbotten, har konsnärsgruppen Norrakollektivet arbetat i flera år. Gruppen är tillsammans med konstnären Katarina Pirak Sikku inbjudna att samtala med Carl Oscar Sjögren om gruvdrift, exploatering, konst och kolonialism. 

Verket Processen har pausats under pandemin och fortsätter nu sin undersökande fas av Ljusnarsbergs kommuns historia och ägandeförhållanden av naturresurserna de senaste 400-åren, under den koloniala industrialismen. Olika personer har intervjuats och samtal på stigar och torg, i hem och kommunhus har genomförts. Processen har inventerat offentliga skulpturer och minnesmärken i kommunen. Om vad och för vem har det tidigare berättats om här? Självklart har undersökningarna bara skrapat på ytan och många saker missats och kanske är det viktigaste kvar? Processen ämnar att göra flera offentliga verk som allmänheten kan ta del av i Ljusnarsberg och på andra platser de kommande åren.   
Verket görs av Carl-Oscar Sjögren tillsammans med medarbetare. Med ekonomi och kunskapande från Statens konstråd, kunskapsnav - lokala konstprojekt.

SURE
Dansförställning av och med Amalia Kasakove (FI) och Anna Lea Ourø (DK). Ljusdesign: Anton Andersson. Skrädderi: Erik Annerborn. Särskilt tack till Fabian Nyman för originalljus.

Sure addresses how dance can hold a space for loss and how these emotions become part of the fibers of our matter. The performance is set up in a form of a melancholic rave, where the repetition of dances and music step by step empty out themselves and the room, letting the nothingness make itself known. The performance holds a vibrant sense of nothingness, emptiness that is not nothing, but not something either, and the piece attends to these various degrees of presence and absence. This form of hollowing reveals how even nothingness is not empty of ghosts. The performance functions as a kind of epitaph for something once lost.

Amalia Kasakove (FI) och Anna Lea Ourø (DK) är en konstnärsduo baserad i Stockholm och Köpenhamn som verkar inom dans- och koreografifältet. De arbetar med en trilogi som hanterar ämnet förlust. Den första delen av trilogin, SURE visas under öppningen. 2019 var duon på Ställberg gruva för att utveckla den andra delen av trilogin, JUST OK, och hade en work-in-progress visning under festivalen Att återta det levande.

Uppläsning
av Donia Saleh, Sara Smith Ogunbona, Hanna Johansson och Sanna Samuelsson. 

Sarah Smith Ogunbona är författare som debuterade med romanen "Globus"
på Förlaget Oktober hösten 2020. Den blev nominerad till det norska
priset Tarjei Vesas debutantpris. Samme år gick hon ut
masterprogrammet i Litterär gestaltning på Valand i Göteborg.

Sanna Samuelsson är poet och redaktör. Hon gick ut masterprogrammet i
Litterär gestaltning på Valand 2020. Sanna har varit på residens vid
Ställbergs gruva 2018 och 2020. Hon arbetar på en roman och en
diktsamling med arbetsnamnen "Mjölkat" och "Urscenen".

Donia Saleh är författare som debuterade med romanen "Ya Leila" på
Albert Bonniers förlag hösten 2020, den nominerades till Borås
debutantpris och Katapultpriset. Hon gick ut mastern i Litterär
gestaltning på Valand 2020.

Hanna Johansson är författare som debuterade med romanen ”Antiken” på
Norstedts hösten 2020. Den nominerades till Borås debutantpris och
belönades med Katapultpriset. Just nu läser hon masterprogrammet i
Litterär gestaltning på Valand och arbetar på en noir om narcissism.

Efter alla dessa tårar
Simon Ferners verk har sin utgångspunkt i Grängesbergs Folkets hus, en byggnad som en gång var ett palats men som nu faller samman i smulor. Bland dess ruiner, bland spindlar och smuts, syns spår av liv och drömmar. Verket består av en videodokumentation av byggnaden och ett handsytt textilverk med tyger insamlade och upphittade i trakten. Ett sorts monument, en fana, ett sorgearbete, för allting som vi hade och det lilla vi har kvar.

Simon Ferner är konstnär och har under våren tagit en kandidatexamen på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Simon har sina rötter i Grängesberg, en och en halv mil norr om Ställberg, och arbetar ofta med platsen och dess historia i sin konst. Om gruvan som lades ner, om arbete och arv och om det som gått förlorat, men också om att försöka finna en egen plats i berättelsen och göra något nytt av allt det gamla.

Curious Squiggly Air
Amina Hocine och Rasmus Persson är två av sommarens residensdeltagare och arbetar med att ta fram material till sitt verk "Curious Squiggly Air”, ett polyfont ljudperformance-verk där lyssnandet som fenomen undersöks med nyfikenhet som ingång. En audiell resa från mikrokosmos till makrokosmos som startar i det minsta och slutar i universum.
Under öppningen kommer Amina och Rasmus visa en del av deras pågående arbete.

STILLA FÄRD - workshop och samtal med Clara Bankefors
Clara arbetar med det deltagarbaserade verket STILLA FÄRD där hon utforskar lyssnande, uppmärksamhet och närvaro och vad som händer inom oss när vi övar på detta. Workshopen använder metoder ur arbetet med verket som kommer genomföras i sin helhet 28-31 juli vid Ställbergs gruva.  

Sara Parkman
Sara Parkman är folkmusiker, kompositör och konstnär. Hon är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm på folkmusikinstitutitionen, vid Malungs Folkhögskola och vid Musikkonservatoriet i Falun.  Under eget namn har hon gett ut två album;  Sara Parkmans Skog (2016) och Vesper (2019).  Hon här även skrivit dramatik och komponerat för Riksteatern, b.la till Fäboland och Nationalparken. Sara är en del av Ställbergs gruva och arbetet med platsen, konstnärligt och organisatoriskt och i juli gör hon det musikdramatiska verket Till det som alltid funnits vid Ställberg gruva.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors