Musik- och kompositionsresidens  2023


Ställbergs gruva utlyste under vintern 2023 tillsammans med Region Örebro län två residens för musiker och kompositörer med regional anknytning. Residenset ville ge en möjlighet till arbetsro och musikalisk fördjupning vid Ställberg gruva.

2023 års residensdeltagare blev Linnea Landström och gruppen XTC in the XIV.

Om residensdeltagarna:

Linnea Landström


Linnea Landström är en mångkonstnärlig musiker som främst arbetar inom konstmusikalisk komposition och kördirigering, men även som vokalist och producent. Hon är född och uppvuxen i Luleå och nu baserad i Örebro där hon våren 2020 tog sin kandidat i komposition. Sedan dess har hon haft diverse beställningsuppdrag, främst inom kör men även orkester- och teatermusik. Utöver detta sjunger hon sopran i kören Vocalis, dirigerar kören Voxette och undervisar i musikteori och komposition på Sjöviks Folkhögskola i Dalarna. Sedan hösten 2021 är Linnea engagerad i stiftelsen Ung Nordisk Musik för unga tonsättare i Norden och Baltikum.

Under residenset i Ställbergs gruva kommer hon arbeta med projektet Den blomstertid nu somnar som utforskar tro och religiösa teman i en sakral kombination av jazz och folkmusik.

XTC in the XIV


XTC in the XIV - Extas genom sång, extas genom upprepning - evig zenit, upphöjd och överjordisk. 


XTC in the XIV sjunger 1300-talets körverk och låter dem filtreras genom sparsmakade elektronmusikaliska grepp. I upprepning och tidsmanipulering av körverken nås ett nytt uttryck. Det elektroniska återförs in i det akustiska rummet och i en feedbackloop skapar det ett fruset ögonblick, en stund av evig eufori. På så vis går XTC in the XIV originalmusikens visioner om extas till mötes: på platsen där evigheten står vinkelrät mot tiden.

Genom ensamblens olika bakgrunder inom folkmusik, västerländsk klassisk musik, pop och elektronik får ur-arkiven möta samtiden och skapa tid och rum för att undersöka vad musiken har och kan berätta för oss idag.

Under sitt residens kommer XTC in the XIV att dels fokusera på ensambelspel och att konstnärligt utveckla och fördjupa arbetet, klingande och sceniskt. Musikaliskt kommer XTC in the XIV arbeta med begrepp som efterklang, intonation och aspekter av tid i kompositionerna och teoretiskt fördjupa förståelsen för den medeltida musik-och idékontext som deras material är hämtat ur.

Medlemmar:

Elin Oskarsson
Elin är klassisk sångare i grunden men frilansar som sångerska inom blandade genrer. Hon inspireras av olika musikaliska sammanhang där röstens kvaliteter får användas på skilda sätt i samspel med andra musiker.

Em Silén
Em är improvisationsmusiker och artist under namnet rip ME, baserad i Stockholm. Med en egen blandning av elektronisk metodik, sång och spelade instrument fyller Em upp ett alldeles eget rum inom musikscenen.

Hanna Andersson
Hanna Andersson är utbildad folksångerska vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, samt Sjöviks folkhögskola. Hon har bakgrund inom populärmusikaliska genrer och lockas av röstens mångsidighet och möjligheter, och har en bredd hon tar med sig i sitt frilansande som vokalist.

Maja Kamne
Maja Kamne är utbildad folksångerska vid Kungliga Musikhögskolan och Framnäs Folkhögskola. Hon frilansar främst inom folkmusik och kör, och har även specialiserat sig på kulning.

Siri Flensburg
Siri är folksångerska, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan. Uppvuxen i Köpenhamn, med en bakgrund inom den klassiska kör- och kyrkomusiken, insisterar hon på att släppa fram det djärva som det vackra, och alla finurligheter i röstens vokabulär.

Walter Berge
Tonsättare och tekniker med bakgrund i matematik och klubbmusik. Söker ekosystem där traditioner möts - ny flora när gammal fauna.

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors