Mattias Risberg - Larmet som vände oss ryggen

(Mining pt.5)


︎  19 augusti 2023
︎ Ställbergs gruva

︎ Konsert 

Konserten börjar kl 18.00
Längd ca 60 min

16.00 Ställberg gruva öppnar och serverar mat, fika, öl, vin, bubbel och lättdrycker. Sommarens konstutställning “Här är det evenerliga flödet” visas från 16.00 till sent. Bar och matservering håller öppet efter konserten fram tills ca 00.00. Se meny längre ned på sidan. BILJETTER!


(Sveriges radio P2 jazz kommer att spela in föreställningen) 

Medverkande: 
Jennie Abrahamson - Sång
Dan Berglund - Bas
Stina Hellberg Agback - Harpa
Eva Lindal - Fiol
Per Texas Johansson - Träblås
Fredrik Ljungkvist - Träblås
Josefin Runsteen - Fiol, mallets
David Stackenäs - Gitarr
Mattias Ståhl - Mallets
Mattias Risberg - Klaviaturer
Morgan Ågren- Trummor
Sten Sandell - Recitation

Projektet / konserten är finansierad med hjälp av stöd från konstnärsnämnden. 


MENY


Vegoburgare på rökt rödbeta, nakenhavre och svamp. Serveras med parmesankräm, grönsaker och hembaktbröd.

Surdegsmacka med enrisrökt bärta, serveras med picklade körsbär, surkål och misomajo.

Krämig kantarellsoppa med timjan och sherry, serveras med smördegs- och västerbottensticks.

Nötflorentin med mascarpone- och nougatcreme.

Saftig choklad- och rödbetskaka toppad med chokladganache.

Plommonpaj med kanel och kardemumma, serveras med kallrörd vaniljsås.


I baren serverar vi öl, vin, alkoholfria alternativ, kaffe, te och diverse kolsyrade drycker. 

Mattias Risbergs Mining startade för fem år sen i Stripa gruvmiljö i bergslagen. Bandledaren och kompositören Mattias Risberg samlade då ihop en handfull av landets mest framstående jazzmusiker och uruppförde den nykomponerade sviten ”Mining” som beställts av Lindesbergs kommun. Sen dess har bandet gjort ytterligare tre uruppföranden i Stripa, turnerat runt om i landet, spelat på jazzfestivaler, gett ut tre kritikerrosade skivor samt en fjärde som släpps lagom till denna konsert.

Den femte delen i den långa ”Mining-sviten” kommer nu att uruppföras i Ställbergs gruva. 


Medverkande

Mattias Risberg-klaviaturer, megafon, kompositioner: Bandledare som i detta megaprojekt försöker gräva fram sanningen om gruvhanteringen i människan, bergslagen och världen.

Jennie Abrahamson-sång: En av landets mest lysande vokalister, har turnerat med bl.a Peter Gabriel och Sting. Sångfågel!

Dan Berglund-bas: Basistgigant som var medlem i den legendariska gruppen Esbjörn Svensson trio. Hörs nu i Tonbruket, Rymden etc.

Stina Hellberg Agback-harpa: Ny stjärna på improvisationsscenen som vidgat begreppen för hur en harpa kan - och bör - trakteras. Har många strängar på sin lyra.

Eva Lindal-fiol: En av landets flitigast anlitade violinister oavsett genre. Rör sig med lätthet mellan olika stilistiska miljöer utan att förlora sin personlighet.

Per Texas Johansson-träblås: Sedan debuten på 90-talet med sin kvartett har multiblåsaren Per Texas Johansson varit en frontalfigur inom svensk jazz.

Fredrik Ljungkvist-träblås: En fantastisk musikant som med sin närvaro och sitt levande spel förgyllt många konserter de senaste decenierna. Jan Johansson-stipendiat 2023.

Josefin Runsteen-fiol, mallets: En multiinstrumentalist som tycks spela med allt och alla, från Ane Brun, Mariam Wallentin och Loney Dear till egna produktioner och i teatersammanhang.

David Stackenäs-gitarr: En virtuos på gitarr som får konstiga saker att låta självklara. Internationellt verksam i många olika konstellationer.

Mattias Ståhl-mallets: Internationellt eftertraktad vibrafonist som samarbetar regelbundet med Georg Riedel och andra storheter runt om i världen.

Sten Sandell är en av Europas främsta inom ljudkonst och pianoimprovisation. Han är sitt eget musikaliska laboratorium där röstklanger förvrängs och blandas med allehanda elektronik och/eller klaver. Integriteten och kompromisslösheten är total men han är samtidigt väldigt tillåtande i sina möten med olika musiker och genrer.

Morgan Ågren gjorde sig ett namn redan på 80-talet när han började samarbeta med Frank Zappa. En världstrummis som gått sina egna vägar, ofta ihop med parhästen och pianisten Mats Öberg. Förutom dessa samarbeten har han spelat med storheter som King Crimson, Magma, Kaipa, Freddie Wadling och en rad andra artister och band.

Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors