Mariam Wallentin


︎25 maj 

Som del av säsongsöppningen framför Mariam Wallentin ett akustiskt soloset i Spelhuset.
︎Här kan du läsa mer om säsongsöppningen och anmäla dig till programmet! 

Foto: Martin Vallin 
Mariam Wallentin är artist, musiker och kompositör med rötter dels i improvisation och avantgarde, dels i nutida konstmusik och alternativ popmusik.

Mariam är halva trum-och-sång-duon Wildbirds & Peacedrums och en av de kreativa krafterna och kompositörerna i jazzkollektivet Fire! Orchestra. Med sitt kompromisslösa förhållningssätt till musik startade Wallentin 2013 även sitt solo-alias Mariam The Believer, för att kunna fokusera sitt uttryck in i ett mer poporienterat projekt centrerat kring givande och hopp.

Hon har frilansat sedan 2007 och turnerat internationellt sedan dess, både med sina egna projekt men även arbetat med band som Deerhof och Konono no 1, isländska och australiensiska körer, internationella stråk-ensembler, symfoniorkestrar och blåsarsymfoniker. Hon har turnerat med St Vincent, Lykke Li, Joanna Newsom och Arcade Fire, sjungit för Björk under Polar Music Prize och haft huvudrollen i en tysk/islänsk experimentell internationell opera av Ben Frost.

Mariam har vunnit Sveriges Radios Jazz-pris, Årets-Jazz-i-Sverige av Rikskonserter, Manifestpris, fått Grammis-nomineringar och blivit utvald kulturstipendiat av Sten A Olsons Stiftelse. Hon har stått på Orionteaterns och Dramatens scener som skådespelare/musiker, släppt skivor på ECM med Anders Jormin  och komponerat teman för tv-serier, senast för Ridley Scotts episka sci-fi drama. Mariam är bonusmedlemmen i noise/punk-bandet The Skull Defekts, har nyligen samarbetat med Damien Rice och Zeitkratzer, uppfört en sångcykel för henne specialskriven av kompositören Daniel Bjarnason, gästat på Leonard Cohens sista postuma album samt under covid-pandemin komponerat och lett en visuell sångcykel för fem röster om vår djupaste längtan och önskan. The Wishing Well hade ur-premiär i Mars 2022 på Vara Konserthus.

Wallentin driver även sin egna skivetikett repeat Until Death och är under kommande år både aktuell med en ny Mariam The Believer-skiva och ett samarbete med Vestnorsk Jazzensemble.  Kort sagt; en mångfacetterad artist och konstnär som berör och öppnar hjärtan.Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors