










Det ljuva livet: medverkande
23 augusti
Roxy Farhat & Melissa Lindgren (The society of the Spectacle, filmvisning och samtal)
Animalarium (Constallations #3, scenkonst)
Lisen Ellard (SLOWINGS, scenkonst)
Lo Kristenson (konsert)
Sonja Tofik (konsert)
Joachim Nordwall (konsert)
IRRLICHT (release och installation)
Leila Inanna Sultan (läsning)
Frej Haar (läsning)
Martin Kalin (läsning)
Priya Bains (läsning)
Rasmus Daugbjerg (läsning)
IRRLICHT (release)
Christine Ödlund (installation)
Roxy Farhat & Melissa Lindgren (The society of the Spectacle, filmvisning och samtal)
Animalarium (Constallations #3, scenkonst)
Lisen Ellard (SLOWINGS, scenkonst)
Lo Kristenson (konsert)
Sonja Tofik (konsert)
Joachim Nordwall (konsert)
IRRLICHT (release och installation)
Leila Inanna Sultan (läsning)
Frej Haar (läsning)
Martin Kalin (läsning)
Priya Bains (läsning)
Rasmus Daugbjerg (läsning)
IRRLICHT (release)
Christine Ödlund (installation)

The society of the Spectacle
Klimatet havererar, demokratin är på nedgång och glappet mellan de fattiga och rika bara ökar. Varför gör vi inte uppror? Med Guy Debords profetiska bok La Société du Spectacle som utgångspunkt dyker vi ner i en film som med hjälp av bortglömda pärlor från YouTubes komposthög och populärkulturella referenser blottlägger en samtid där våra liv blivit till handelsvaror och konsumtion vår största religion. I filmen tar regissörerna Roxy Farhat och Göran Hugo Olsson hjälp av experter för att ge liv åt essän och diskutera “spektaklet”, en kultur där representationen och framställningen av världen blivit viktigare än de faktiska erfarenheterna och det direkta engagemanget i livet. Filmen tar oss med på en tankeväckande resa genom en digital labyrint av bilder och klipp som utmanar vårt sätt att se på världen och ger oss möjlighet att reflektera över vår egen roll i “spektakel”-samhällets grepp.Längd: 90 min
Regissörer: Roxy Farhat och Göran Hugo Olsson
Medverkande: Frida Beckman, Mikkel Bolt Rasmussen, Valerie Kyeyune Backström, Jyoti Mistry, Andreas Malm, Stellan Vinthagen.
Producenter: Tobias Janson och Melissa Lindgren
Språk: Engelska
Undertexter: Svenska
Produktionsår: 2023

Roxy Farhat
Roxy Farhat (f. 1984, Teheran, baserad i Stockholm) är en konstnär som främst arbetar med video och performance. Hon utgår ofta från personliga erfarenheter för att ta behandla frågor som kapitalismens makt över offentliga och privata utrymmen, samhälleliga fördomar och konstens roll som politisk kraft. Hennes verk präglas av kitschig, absurd humor med rötter i politiskt allvar.Hon är utbildad vid UCLA (MFA) i Los Angeles och Konstfack (BFA). Roxy har sedan dess arbetat i flera medier och branscher genom samarbeten med artister som Zhala och The Knife, dramatikern Dimen Abdulla och det Malmöbaserade ungdomsrådet HUR. 2023 debuterade hon med sin första långfilm, dokumentären The Society of The Spectacle, i samarbete med dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson. Sedan 2023 är hon en av talespersonerna för klimatrörelsen Återställ Våtmarker. Hennes engagemang i en radikal fredlig rörelse har fått henne att ifrågasätta vilken roll konsten spelar i en tid där själva grunden för mänskligt liv hotas av klimatkatastrofen.
Roxy Farhat deltar i ett samtal med Melissa Lindgren efter filmvisningen av The society of the Spectacle.

Melissa Lindgren
Melissa Lindgren är född i Stockholm och examinerad från Göteborgs Universitet med en konstnärlig masterexamen som curator för film och video. Hon är idag verksam som filmproducent på Story AB, där hon även är delägare. Innan hon började producera för Story arbetade hon som konstnärlig ledare på Tempo Dokumentärfestival i 8 år. Hon har även grundat och driver Cinema Queer International Film Festival sedan 2012.Filmografi:
Israel Palestine on Swedish TV 1958 - 1989 (2024, Sverige/Finland/Danmark, exekutiv producent, Venedig Filmfestival, nominerad till en Guldbagge för bästa dokumentär), G - 21 scener från Gottsunda (2024, Sverige/Danmark, Next Wave Competition på CPH:DOX, nominerad till en Guldbagge för bästa film, regi och dokumentär), Unanimal (2025, Sverige/Frankrike, Next Wave Competition på CPH:DOX et al.), Som vi har älskat (2024, Sverige, öppningsfilm Tempo Dokumentärfestival), La Société du Spectacle (2023, Sverige, New Vision Competition på CPH:DOX), Megaheartz (2023, Sverige/Norge, Next Wave Competion på CPH:DOX, Kaleidoscope competition på DOC NYC), Labor (2023, Sverige, Nordic Competition på CPH:DOX, Nordic Documentary Competition på Göteborg Film Festival, Frameline), Puss hej då (2023, Sverige, Göteborg Film Festival, vinner av Angelo-priset), Always Amber (2020, Sverige, Panorama, Berlinale)
Priya Bains
Priya Bains (f. 1995) er poet, essayist, gjendikter og redaktør i tidsskriftet Vinduet. Hun debuterte med diktsamlingen Med restene av mine hender (Forlaget Oktober, 2021) og har skrevet chapbooken FORVANDLING / SOMMERFUGLVARIASJONER (Kraft Press, 2022).
Rasmus Daugbjerg
Rasmus Daugbjerg (f. 1993) er forfatter, uddannet fra Biskops Arnö og Forfatterskolen i København. Han debuterede i 2021 med Rygtet, og hans anden roman, Trold, udkom i 2022. Hans arbejde undersøger økologi og mytologi og monstre. I 2023 vandt han Michael Strunge-prisen. Ryktet och Troll finns översatta till svenska, ugivna av Flo förlag.
Frej Haar
Frej Haar (f. 1996) är poet och översättare uppvuxen i Halland/Köpenhamn, baserad i Malmö. Hen har en master i kulturvård och debuterade 2024 med diktsamlingen Bindepraktika (20TAL), en bok om arbete, historieproduktion och textil.
Leila Inanna Sultan
Leila Inanna Sultan är poet och arbetar på bibliotek. Hennes debutbok Straffkolonien utkom i mars 2025 och utforskar spänningsfältet mellan mänsklighet och avhumanisering inom statsapparatens mekanismer av asylprövning, förvarstagning och utvisning.
S L O W I N G S
A being is beinga slow being is being slow
a slowing is slowing
Som en hyllning till ett nedsaktat tempo dansar sig S L O W I N G S genom tiden. I verket bjuds publiken in i scenrummet till en varelses varande, som dansar i långsamt lyssnande och utforskar inre och rumsliga tidsligheter, likt glimtar av lager i tiden. Olika långsamheter och temporaliteter överlagras, sträcker ut sig, försöker sträcka ut tiden. Rörelserna skapar spår i landskapet, i ett spektrum från det mjukt stilla till det vibrerande kraftfulla. Genom aktiverande långsam dans försöker verket utmana upplevelsen av tid och skapa rum för en expanderad uppmärksamhet.
Föreställningen är en vidareutveckling av verket S L O W I N G S som hade premiär på Dansens Hus i Stockholm hösten 2024. Verket grundar sig i Lisen Ellards och koreograf Mira Mutkas mångåriga, både enskilda och gemensamma arbete på temat långsamhet. Långsamheten har genomsyrat deras konstnärskap och koreografiska kvaliteter under lång tid, och resulterat i flera platsspecifika verk.
Av och med // Lisen Ellard
Musik // Petter Granberg
Scenografi // Tove Dreiman
Dramaturg // Maia Means
Ljus // Mira Svanberg
Foto // All my friends are start / LFA Film

Lisen Ellard
Ellard arbetar med fokus på sinnes-utvidgande praktiker och har en fäbless för det skeva och omsorgsfulla, ofta i relation till långsamhet och död.Constellation #3
Animalariums Constellations är ett scenkonstprojekt som väver ihop dans, gester, språk, sång och jojk som uttrycksformer för att bearbeta och skapa ett rum för några av vår tids mest brännande frågor – nedräkning, utdöende, vilka och vems drömmar är möjliga?I spåren av snabba globala klimatförändringar, polariserande politiskt klimat och en känsla hopplöshet, vill Animalarium sammankoppla erfarenheter av medmänsklighet, omsorg och empati, och genom sina konstellationer, ge en möjlighet till att reflektera och relatera till världen genom verkets frågeställningar och ämnen.
Dessa performativa konstellationer kan beskrivas som levande kartografi, sensoriska skulpturer och en samtida ritual, där ett kollektivt berättande utspelar sig i stunden. Varje föreställning är unik och guidas av en föreställningsvärd som tillsammans med publiken gör ett urval av ämnen. Bara publiken och värden vet vilka ämnen som valts – de medverkande aktörer vet inte vad de ska gestalta. När de kliver ut på scenen väljer de ett okänt ämne och därifrån använder de improvisationsmetoden Choreo-Constellating, för att ge det en kroppslig gestaltning och en fysisk närvaro – genom rörelse, språk och röst.
Projektet turnerar i Norska Sápmi, Sverige och Österrike och är en del av Perform Europe 2025, i samarbete med Elle Sofe Company, Ställbergs gruva och WUK performing arts.
I Constellation #3 samarbetar Animalarium med Ställbergs gruva för att utforska verkens frågor och ämnen i relation till Ställbergs och Bergslagens människor, natur, kultur och historia.
Denna presentation görs med stöd av Perform Europe som en del av Animalariums' Constellations projekt.
Medverkande: Alexandra Wingate, Liv Schellander, Ina Dokmo, Emma Elliane Oskal Valkeapää & Siri Anna Flensburg.
Projektet stöds av: Perform Europe, Konstnärsnämnden och Davvi - Senter for Scenekunst.
Animalarium
Animalarium är ett dans- och performancekollektiv grundat av Alexandra Wingate (SE), Lena Kimming (SE/UK) och Liv Schellander (AT).Deras arbete undersöker samspelet mellan performance, förkroppsligande och ekologiskt nödläge. Genom fysiska och performativa experiment undersöker Animalarium den individuella och kollektiva responsen på globala utmaningar, såsom klimatförändringar, ömsesidigt beroende och vår gemensamma existens med andra livsformer. Syftet är att skapa transformativa scenkonstupplevelser som utmanar etablerade berättelser och öppnar för multisensoriska, icke-mänskliga perspektiv.

IRRLICHT: ”On ’Dissolving Strawberry’ (2020)”
Sonja TofikKlara Lewis
Lo Kristenson
Joachim Nordwall
Limited edition LP (140 black vinyl, medföljande affisch), 2025. 150 kopior och obegränsat streaming digitalt.
MAL035; ”On ’Dissolving Strawberry’ (2020)” är en samling tolkande ljudkompositioner tematiskt centrerade kring målningen av den svenska konstnären Christine Ödlund med samma namn. “Dissolving Strawberry” (2020) gestaltar en pågående nedbrytningsprocess genom flera parallella perspektiv – molekylära, kosmiska såväl som symboliska – med hjälp av färgpigment framställda ur själva jordgubbsplantan. Överföring av kunskap och erfarenheter mellan växt- och djurrike är återkommande teman i Christine Ödlunds verk, liksom begrepp som transmission, översättning och tolkning.
I relation till detta närmar sig tonsättarna Joachim Nordwall, Klara Lewis, Sonja Tofik och Lo Kristenson Ödlunds verk som grafisk notation, eller grafiskt partitur, och omformar “On ‘Dissolving Strawberry’ (2020)” till ett kollektivt utforskande av de ljudande dimensionerna i Ödlunds visuella arbete. Resultatet mynnar ut i fyra helt egna tolkningar – från organiska vågor av bearbetade fältinspelningar och träblås till förvrängda elektroniska klanger och analog drone.
Till Ställbergs gruva kommer Sonja Tofik, Lo Kristenson och Joachim Nordwall för att framföra sina stycken ur ”On ’Dissolving Strawberry’ (2020)”.
IRRLICHT har sedan starten 2010 arbetat i skärningspunkten mellan olika konstnärliga uttryck; bild, text och ljud. Rent konkret rymmer vår utgivning musikalbum, ljudverk, diktböcker och bildverk med ambitionen att tänja på de olika mediernas konventionella gränser, öppna för nya former och med lite tur nå en publik som kanske normalt prioriterar ett specifikt konstnärligt uttryck över ett annat. Flera av våra utgåvor de senare åren har därför varit interdisciplinära och involverat omtolkningar / överföringar från ett medie till ett annat, ex: musik till text (och vice versa) och i det här fallet bild till ljud.
IRRLICHT har genom åren samarbetat med aktörer som Bonniers Konsthall, Uppsala konsthall, Malmö konsthall, Folkteatern (GBG), Stockholms stadsbiblioteks poesimässa, Textival, Bokmässans Rum för poesi m.fl. och kommer under 2025 presentera våra ljudande verk och artister på Stockholms Litteraturmässa, Norbergfestival, Ställbergs gruva samt årets upplaga av Bokmässan i Göteborg. IRRLICHT drivs av Erik Enocksson & Håkan Jonson.

Sonja Tofik
Sonja Tofik (f. 1994) är tonsättare och musiker baserad i Stockholm. Utöver ett flertal samarbeten med bland andra Marlena Salonen (Moonilena, etc) och som en del av duon Aset, har Tofik varit residenskonstnär och presenterat specialbeställt verk på Ina GRM i Paris. Hennes solomaterial – en tydligt egenartad blandning av drones, fältinspelningar, feedback och sång med dragning åt neofolk – har släppts på väletablerade Stockholmsbolag som Moloton och Northern Electronics.
Lo Kristenson
Lo Kristenson (f. 1992) är ljudkonstnär och tonsättare. I hennes verk möter motstånd och hårdhet skörheter och sårbarheter. Kristenson strävar efter att kontinuerligt undersöka rådande strukturer och hur dessa påverkar musikaliska uttryck – samtidigt som hon utvecklar metoder för komposition och samarbete utifrån en icke-hierarkisk relation mellan tonsättare och musiker. Hennes verk har presenterats på festivaler som Sound of Stockholm (SE), Only Connect (NO) och KLANG festival (DK), samt spelats in och framförts av flera nordiska ensembler (Damkapellet och Malvakvartetten, m.fl.). Hennes debutalbum Förnimmelser släpptes på XKatedral 2023.