Arrangemanget

Konsert, dans, poesi, vandring
Ställbergs gruva
10-11 juli (utsålt)
2020

Medverkande
Sara Parkman, Deerest, Maria W Horn, Mats Erlandsson, Sanna Samuelsson, Materialresidenset, Anja Bergdahl, Veine Bartos, Sebastian Dahlqvist, Eric Sjögren, Carl Oscar Sjögren, Lisen Ellard, Kristin Bergman m.fl.

Produktion
Eric Sjögren, Carl Oscar Sjögren

En del av Ställbergsresidenset 2020


I längtan och med glädje bjöd vi in till ett arrangemang den 10 och 11 juli vid Ställbergs gruva. Kvällarna var en väv av djupa toner, samtal och vandring i ett inre och yttre landskap i förändring. Arrangemanget var en blandning av verk som redan fanns och verk som tog form under residensarbetet under sommaren.

Platsen Ställbergs gruva var inte sig lik denna sommar och pandemin gjorde att vi, likt de flesta platser, behövde göra omsorgsfulla val för att hjälpa varandra genom den här prövningen. Ställbergs gruva har behövt ställa in och skjuta fram det tänkta programmet för sommaren 2020 och istället ägnar vi tiden åt omfattande renovering av våra lokaler; röjer sly, sår i ny jord, planerar och organiserar oss för det som är och den tid som kommer.

Det vi inte ställde in var residensprogrammet.
Under sommaren 2020 var ett 20-tal konstnärer, musiker, formgivare, författare, tonsättare, koreografer med flera på plats för att arbeta praktiskt och teoretiskt, individuellt och gemensamt. Under kvällarna presenterades några av de arbeten som pågick i juli.

Program

→ Visning och reflektion kring pågående renoveringar av kontor, scenrum och studios. Servering av smörrebröd med alspånsrökt tempeh, nypotatis och pepparrot samt tunnbrödsrulle med ost eller smörbönscreme.

→ Provvandring av den nya rundan i landskapet med installationer av Materialresidenset.

→ Samtal om Bolidens prospekteringplaner i Ljusnarsberg kommun.

→ Lyssning på Tornseglarna reser sig om nätterna, ett ljudverk av Anja Bergdahl. 

→ Releasefest i foajén med läsning ur andra numret av Seaweedsbladet, en områdestidning med utgångspunkt i Seved, Malmö. 

→ Konserter, dans och läsning i Spelhuset av Sara Parkman, Deerest, Maria W Horn, Mats Erlandsson, Sanna Samuelsson och Lisen Ellard.
Dramaturgi, ljud och ljus: Carl-Oscar Sjögren och Eric Sjögren.

Medverkande:

Materialresidens
Oskar Gustafsson, Klara Isling, Peter Widell, Annie Jonasson, Klara Silvemark, Samuel Dal, Joel Stennabb, Theo Rosengren, Linnea Bergman, Evelina Björnqvist
Under 2019 och 2020 har en grupp formgivare och konstnärer undersökt Ställbergs gruva utifrån landskapet och de material som finns på platsen. Det som brutits, flyttats på och uppkommit därefter. Rester från gruvdrift och pragmatiskt kortsiktigt agerande.

Tornseglarna reser sig om nätterna - Anja Bergdahl
Ett ljudverk om minne och motstånd, arbetare och stämpelklockor, tornseglare och kroppar. Om ägande, landskap och tidens många skikt, strax under våra fötter. Anja Bergdahl arbetar som poet och journalist.

Seaweedsbladet - Sebastian Dahlqvist
Seaweedsbladets andra nummer tar läsaren med genom områdets olika historiska lager genom att följa och lösgöra sammanflätade trådar. I slutet av juni delades det ut till omkring 3000 hushåll i Seved, Malmö. Sebastian Dahlqvist arbetar som konstnär och curator med utgångspunkt i Stock- holm och Malmö. Under förra årets residens på Ställbergs Gruva arbetade han med delar av Seaweedsbladet

Linnéa Talp [Deerest]
Albumet COCHLEA betyder öronsnäcka. COCHLEA rör sig inuti ett långsamt medvetande, ett utforskande av inre rörelse. Linnéa Talp är musiker och kompositör, främst verksam med sitt soloprojekt Deerest. Musiken befinner sig i ett gränsland mellan drone och experimentell pop. Under våren 2020 släpptes hennes debutalbum COCHLEA.
Konsert med låtarna: The Shell (Cochlea) | Deep Down / Soft Mind | The Witch | Turquoise / Red | Deep River II 

Sara Parkman
Konsert med låtarna: | Kolock från Norge efter Marit Jensen Lillebuen | Kalhygge till skog av Sara Parkman | Kyrie/ Sjung, syster sjung av Sara Parkman & Hampus Norén | Jag ropar av Sara Parkman |

Del ur påbörjade arbetet Materialet - Lisen Ellard
En gång fylldes hallens rymd av tunga maskiner som med stora rörelser och enorma krafter lyfte järn och arbetare från jorden. Idag är tomrummet plats för svalors snabba luftfärder och ett lång- samt rostregn från vittrande takbalkar. Vilka till synes osynliga spår har genom tiden märkt platsen? Lisen Ellard arbetar med dans och scenkonst runt om i Sverige och internationellt.

Lustspel: GÅRDEN BRINNER - Sanna Samuelsson
Ett ljud- och textperformance med samplade barockljud och ett kollage av egna och andras texter. Sanna Samuelsson är nyligen examinerad från mastern i Litterär Gestaltning på Valand i Göteborg. Hon skriver prosa, poesi samt håller på med ljud.

Minnesmärke - Mats Erlandsson
Musik för precisionstämda uthållna toner framförda av elektroniska och inspelade akustiska instrument i kombination med förorenade fältinspelningar. En elegi som fyller de tomma kärl som uppenbarats efter att industrialismens maskineri har tystnat. Mats Erlandsson är kompositör och musiker, som arbetar med elektronisk och instrumental musik som i huvudsak fokuserar på kontrapunkt, relationen mellan textur och harmonik samt långa durationer.

Maria W Horn
Maria W Horn kommer att framföra en rad elektroakustiska stycken som på olika vis undersöker lyssnandets fenomenologiska aspekter, kontrastverkan och auditiv perception. Maria W Horn är tonsättare med fokus på elektroakustisk och audiovisuell musik.
Konsert med låtarna: | Nocturne för Maskinhallen | Melting pillars of Snow | Fides minus |


Mark

Adress
︎
Gruvvägen 5, 714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva