Anja Örn: Till minnet av en älv

Konst – installation och film
Juli 2019
Ställbergs Gruva

Medverkande
Anja Örn
Anja Örn
Till minnet av en älv
Video 12 min, gjuten och polerad aluminium.
(2018)

Skulden i landskapet, finns den? Jag tror att den känns, ibland som påtaglig ångest ibland som en oro när jag inte kan förstå och läsa de historiska lagren i naturen. Landskapet blir flyktigt och svårt att tycka om. Det finns inga stigar på måfå och inga platser att stanna vid. Jag undrar hur det känns att stänga av ett vattenfall, att tysta en fors? Kan det vara som att sluta andas väldigt långsamt?

Anja lever bredvid en av de förut mäktigaste av älvar. En älv med svindlande mängder vatten som forsat fram genom landskapet, Lule älv. Nu är den stilla och alldeles alldeles tyst. Det som innan var forsar och fall är nu kraftverk, dammar och vattenmagasin.

Vems minnen som blir kvar när ett landskap byggs om och nya kartor produceras? De mäktigaste vattenfallen blev avbildade av sekelskiftets konstnärer. Anja intresserar sig för den konstnärliga representationen av landskapet som ett nationellt verktyg av sin tid, men också så som ett sista minnesarkiv. Vem beskrev älven och vems blick blir vårt gemensamma minne?
Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors