Amina Hocine:  
ātamōn - a life unit


︎  1 juli 2023
︎ Ställbergs gruva

︎ Ljudkonst

Längd ca 30 min

Medverkande: Amina Hocine 
Teknisk konsultation: Rasmus Persson 

︎Förreställningen är en del av vårt kvällsprogram den 1 juli, under konstrundan Kulturglimtar, mellan kl 18.00 - 23.00.


BILJETTER HITTAR DU HÄR

︎Här kan du läsa mer om hela vårt program under kulturglimtar 1-2 juli
 

Amina Hocine är kompositör och artist som för närvarande läser masterprogrammet i elektroakustisk komposition på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hon har en bakgrund i teater och filmmusik och har jobbat med produktioner på Folkteatern, SR, SVT, Unga Klara och Stadsteatern i Stockholm. Hennes musik centreras kring narrativ, klang och deep listening, och hon är djupt inspirerad av andlig vetenskap.

Till Ställberg kommer Amina med sin egenkonstruerade orgel, gjord av pvc-rör och olika membran som hon sedan reglerar och styr med hjälp av en lufttryckskompressor. 


Om verket

Mistluren och varningstutan är ett ljud vi ofta utsätts för men sällan får kontrollera. Med ett instrument konstruerat av saker man vanligtvis går förbi utan att ge någon uppmärksamhet på Biltema eller Bauhaus kliver ett ljudlandskap fram, svävningar, övertoner och en förvånansvärt syntetisk klang som utmanar våra förväntningar på materialet. Mistlursorgeln, eller Instrumentet är en tryckluftsorgel som utmanar oss att röra oss bort från dess minne.

I ātamōn - a life unit, presenterar Amina en ny version av orgeln där den dekonstrueras ut i rummet för en spatial upplevelse av ljudet på våran scen Spelhuset vid Ställberg gruva. Publiken får under föreställningen gå omkring i rummet för att uppleva hur anden, ātamōn, ljudet formas och förändras beroende på var i rummet man står. 

ātamōn är gammal högtyska för att andas. På många språk har ordet ande med luft och andning att göra på ett eller annat sätt. I orgeln får anden en form, där andetagetformar en ton. Tonen formar en ande.

Medverkande: Amina Hocine
Teknisk konsultation: Rasmus Persson 

Föreställningen är en del av vårt program under konst- och kulturrundan Kulturglimtar 1-2 juli. 

Mark

Besöksadress
︎
Gruvvägen 5
714 92 Kopparberg

Instagram
︎
@stallbergsgruva

Facebook
︎
/stallbergs.gruva

Postadress
︎
Björksjön 64
712 91 Hällefors