Marken vi brukar, ängen vi slår
21 september
︎︎︎Endagsfestival och säsongsavslutning!
︎︎︎10.00 - 00.00
︎︎︎BILJETTER
I samband med biljettköp kan du också förköpa middag gjord på lokala råvaror (meny kommer inom kort).
OBSERVERA att det är ert ansvar som gäst att ange eventuella alleriger eller kostpreferenser i biljettkassan.
Vill du bara delta under förmiddagen behöver du ingen biljett, men anmäl dig till:
eric@stallbergsgruva.se
PROGRAM
Förmiddag
Ställbergs gruva och vandring på skogsstig10.00 ATT SAMLA DET VILDA: Guidad vandring om plockandets tradition. Vi utgår från Ställbergs gruva. Ta med varma kläder (stövlar/kängor), lunch och en korg att plocka i.
12.00 Läsning vid Djuptjärn av författaren Tomas Bannerhed. Medtagen lunch äts. Därefter återvänder vi till gruvan.
14.00 Utställning och servering öppnar
14.30 Finissage av utställningen ”Den tunna skorpan – jorden, makten och konflikterna”, presentation av tematiken samt visning i gruvstugan av FORAGERS av Jumana Manna (60 minuter).
Eftermiddag
Ställbergs gruva16.00 BONDEN OCH DET GEMENSAMMA. Micro-föreläsningar samt efterföljande samtal med Joel Holmdahl (Rikkenstorp), författaren Axel Lindén och Kristina Forsberg (Slaktar-Stina) om att vara småskalig i det industriella jordbrukets tid. Moderator: Sanna Samuelsson.
17.15 NYA ALLMÄNNINGAR. Samtal om nya former för organisering av det gemensamma med Carl Oscar Sjögren (Kopparberg Folkets hus/Ställbergs gruva), Johan Forsman (Skogen) och Mathieu Vrijman och Malin Lindmark (Kultivator).
18.15 RELEASE NON NR 8. Om landsbygdens allmänningar, skogarna, vägarna, samlingslokalerna och förlusten av desamma.
18.30 LENA WILLEMARK. Konsert med folkmusikern och sångaren Lena Willemark.
19.00 MIDDAG. Med lokala råvaror.
20.00 LÄSNINGAR. Nordiska författare som skildrar lantbruk. Med Eivind Hofstad Evjemo, och Daniel Mårs.
20.45 SLAVIC FOLK SONGS. Konsert med den lettiska vokalduon bestående av Ansis Bētiņš och Artūrs Čukurs.
21.30-00.00 Säsongsavslutning och bartömning!
Servering och bar med dryck, fika och mat öppen från kl 14.00 till stängning.
Har du frågor om tillgänglighet? Kika här︎︎︎
Eller maila eric@stallbergsgruva.se / ring 073 52 54 106 (vardagar 09 - 15)
Övriga frågor kring arrangemanget - maila: info@stallbergsgruva.se
Marken vi brukar, ängen vi slår – en endagsfestival på Ställbergs gruva om den gemensamma jorden med vandring, filmvisning, konst, läsningar, samtal, föreläsning, konserter, release, säsongsavslutning och bartömning!
Sedan urtidens tassemarker bredde ut sig över jorden har brukandet av marken varit vår växande civilisations mest avhängiga verksamhet. Det har grävts och luckrats, såtts och betats, krafsats, plogats, plockats och skördats. Jordbruket var, innan skiftesreformerna, industrialiseringen och avfolkningen av landsbygden, också en yta för gemensamma praktiker. Detta är utgångspunkten för endagsfestivalen vid Ställbergs gruva den 21 september, där vi tillsammans ställer oss frågor om hur vi brukar vår jord, industrialiseringens konsekvenser, vilka motstrategier som finns och vilken typ av allmänningar som vi behöver idag, när så många av de gamla försvunnit.
MEDVERKANDE
Sedan urtidens tassemarker bredde ut sig över jorden har brukandet av marken varit vår växande civilisations mest avhängiga verksamhet. Det har grävts och luckrats, såtts och betats, krafsats, plogats, plockats och skördats. Jordbruket var, innan skiftesreformerna, industrialiseringen och avfolkningen av landsbygden, också en yta för gemensamma praktiker. Detta är utgångspunkten för endagsfestivalen vid Ställbergs gruva den 21 september, där vi tillsammans ställer oss frågor om hur vi brukar vår jord, industrialiseringens konsekvenser, vilka motstrategier som finns och vilken typ av allmänningar som vi behöver idag, när så många av de gamla försvunnit.
Lena Willemark
- konsertLena Willemark har kommit att bli en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Från sin uppväxt i Älvdalen bär Willemark med sig en unik musikskatt som hon tillägnat sig från sina olika läromästare.
Ansis Bētiņš och Artūrs Čukurs - Slavic Folk Song
- konsertSlavic Folk Songs är en nybildad vokalduo från Riga i Lettland som består av Ansis Bētiņš och Artūrs Čukurs. I deras repertoar återfinns polyfona folksånger och andliga sånger från ett flertal muntligt traderade sångtraditioner där melodierna ofta saknar upphovspersoner. Med särskilt fokus på ukrainska sånger berättar de om ensamhet, längtan efter hem, fred och frihet, betraktelser av naturen och det gudomliga. I repertoarens centrum återfinns dock ständigt kärleken som sårar, helar och skänker frid.
Konserten ges i samarbete med skivbolaget XKATEDRAL
Tomas Bannerhed
- läsning under vandringTomas Bannerhed har sedan debuten "Korparna" 2011 hyllats för sina litterära utforskningar av natur och kultur. Senast i essäsamlingen "Hemma vid myren och andra texter om naturen i våra liv", som kom förra året.
Axel Lindén
- Föreläsning och samtal / Bonden och det gemensammaAxel Lindén bor på en gård i Östergötland och har i tre böcker skrivit om sina erfarenheter av fårskötsel (Fårdagboken, 2017), skogsbruk (Tillstånd, 2020) och hästkörning (Hästen, 2022), samt gett uttryck för en tilltagande civilisationskritik.
Joel Holmdahl
- Föreläsning och samtal / Bonden och det gemensammaJoel Holmdahl bor på och driver Finngården Rikkenstorp, 14 kilometer nordväst om Ställbergs gruva, en gård med anor från 1600-talets finska bosättare. Jordbruket på Rikkenstorp är format efter idén om permakultur och Joel har under de senaste åren hållit en rad föreläsningar och kurser i ämnet. Sedan 2016 håller han tillsammans med Maria Danielsson i kursen ”Agroekologi – Småskalig odling i praktik och perspektiv” vid Karlskoga folkhögskola. Joel är engagerad i styrelsearbetet i producentorganisationen NordBruk, som är medlemmar i det internationella bondenätverket La Via Campesina. Tillsammans med över 200 miljoner andra arga småbönder.
Kristina Forsberg
- Föreläsning och samtal / Bonden och det gemensammaKristina Forsberg, eller Slaktar-Stina som hon brukar kallas, driver tillsamans med Magnus Danielsson familjeföretaget och livsprojektet Slaktarn´s gård. På gården arbetar de för välmående djur och människor, en levande jord, livskraftiga ekosystem och producenter av råvaror.
Sedan 2010 har de arbetat med att väcka den gamla familjegården till liv igen, efter att ha stått obrukad och obebodd under några decennium. På gården finns nu barn och nötkreatur, höns och katt, och alla de arter som skogen och markerna inhyser.
Daniel Mårs
- LäsningDaniel Mårs, poet, uppvuxen i Säter men numera bosatt i Malmö. Han har gett ut diktsamlingarna Simonillusioner (2017), Voilà! (2020) och Min totala njutning (2022).
Mikaela Strömberg (FIN)
- LäsningMikaela Strömbergs debutbok "Dessa himlar kring oss städs" nominerades till Finlandiapriset år 1999. Hösten 2023 utkom hennes hyllade senaste roman "Rågången". Strömbergs romaner har koppling till östra Nyland, och ur den myllan och språkmelodin suger de sin glöd.
Eivind Hofstad Evjemo (NO)
- LäsningEivind Hofstad Evjemo, uppvuxen i Levanger och boende i Oslo. Hofstad Evjemo har gett ut fem hyllade romaner, där de två senaste Ingens herre och Den nye årstiden ingår i en serie om det samtida jordbruket.
Kultivator
- Samtal / Nya allmänningarKultivator grundades för snart 20 år sedan, utifrån en tanke om att samtalet om vår framtid behöver föras ute i markerna, nära de människor och de ekosystem som ger oss våra livsmedel, material och energi. Det är där grundförutsättningarna till liv, men också till rättvisa och kollektivitet finns. Kultivators konstnärliga praktik har sedan början varit inflätad i system för självförsörjning i balans med omgivningen. Kultivator har stora nätverk både nationellt och internationellt, som på olika sätt arbetar konstnärligt i och med ekosystemen och nära olika samhällen, byar och gemenskaper på landsbygden.
Skogen
- Samtal / Nya allmänningarSkogen är ett ekosystem av konstnärer, lokaler, resurser och processer. Skogen arbetar med scenkonst, publikationer, video och andra konstnärliga processer, ofta på deras egna scener och arbetsplatser i Göteborg, Vara och Vårgårda.
Skogen driver också olika processer kring en omställning till ett socialt och miljömässigt hållbart samhälle och undersöker hur de kan trassla in sig i frågor kring hur vi delar resurser, bor, äter och lever.
Folkets hus Kopparberg / Ställbergs gruva
- Samtal / Nya allmäningarDen konstnärsdrivna platsen Ställbergs gruva är med och driver arbetet att skapa, samäga och etablera ett kulturhus/medborgarhus i f.d. folkets hus i Kopparberg. Projektet genomförs tillsammans med föreningslivet, kommunförvaltningen och invånarna i Bergslagskommunen Ljusnarsberg.