2070 – en trilogi


vernissagekort webben

U T S T Ä L L N I N G
&  P R O G R A M:

Atlas

– från slumrande materia till kommunen

_MG_8406

Om utställningen:

Utställningen är tredje delen i trilogin 2070, om landskapets tillstånd. Det är ett verk baserad på dokumentärt arbete, med utgångspunkt från brukskommunen Ljusnarsberg i Sverige. Den avslutande delen har fått fått formen av en atlas.

Kartorna du tar del av i den här atlasen är en inte redovisning av livet i kommunen Ljusnarsberg. Det är heller inte en kartbok för att hitta i just kommunen Ljusnarsberg. Det är en atlas för kommunen; varje kommun, alla kommuner. Det är en atlas för existensen; varje existens, alla existenser.

Atlasen utgår ifrån två viktiga frågor som ställts under arbetets gång:
Vad är värt någonting? Vad, eller vem, får vara med?

När det gäller de här frågorna tror vi att vi behöver nya kartor, för att röra oss mot mer omsorg, mer mening, mer gemenskap, och för att inte bli obstinata, potentiellt farliga, människor.

Konstnärer, forskare och medarbetare:

Konstnärlig ledare och redaktör: Karin Linderoth

Text: Jonas Gren, Karin Linderoth och Erika Sigvardsdotter

Sofia Djerf, Alexandra Wingate, Lena Kimming, Ina Dokmo, Deema Marroush, Olle Norås, Carl-Oscar Sjögren, Eric Sjögren m.fl.

 

F Ö R E S T Ä L L N I N G:

Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsbergs kommun och resten av världen

the non existent center

 NYPREMIÄR 7 JULI!

Info in english, click here —> ” The complete story about Ljusnarsbergs municipality and the rest of the world”

—-> 7,8,9,13,14,15 juli 18.00 – 22.00. Pärlan (fd. Folkets hus), Kopparberg.

“För att komma till en främmande ort måste du hela tiden passera hemtrakter”

9 berättare från Ljusnarsbergs kommun, från big bang till 2070 på engelska, svenska och arabiska.

Medverkande berättare:
Deema Marroush, Harry Åkerström, Ingela Bornström, Ing-Marie Ekman, Mohammad Albaz,
Stephanie Stjärnlöv, Robert Johansson, Ulrika Bornström och Göta Karlsson.

Föreställningen startar med en gemensam bussfärd från Folkets hus i Kopparberg, via Ställdalen och når Ställbergs gruva, där publiken bjuds på husmanskost, lyssnar på live-musik och berättelser.
För att göra den här resan möjlig har konstgruppen The non existent center vid Ställbergs gruva pratat med ett 50 tal av de 4 900 personer som lever i Ljusnarsberg idag, unga och gamla, nyanlända och boende sedan flera generationer.
Det har blivit många möten, fikastunder och middagar. Det ni tar del av är ett resultat av alla dessa samtal, som har handlat om alltifrån hembygder och minnen till industrier, hjortronmyrar, krig, vedhuggning, tvivel, relationer, flykt, språk och framtid.
En fråga har hela tiden återkommit. I hela världsrymden– som är så stor och så gammal, och där framtiden kan bli precis hursomhelst: var finns den punkt där det känns som att tillvaron hänger ihop? Var finns punkterna där vi känner igen oss? Där tryggheten finns?

Frågan är: Var i världen känner du dig hemma?

———–> BILJETTER<—————
200 kr studerande/arbetssökande/pensionär
300 kr ordinarie
Under 16 år gratis

The non existent Center produktionsteam:
Carl-Oscar Sjögren, Karin Linderoth, Alexandra Wingate, Eric Sjögren, Peter Widell, Sara Parkman, Xenia Kriisin, Josefina Björk, Jonas Gren, Henrik Allesson, Clara Gerdmar, Deema Marroush, Kristin Bergman, Veine Bartos, Helena Kristiansson, Kristoffer Liljedahl & Sofia Djerf.

 

–––


Tidigare delar av 2070 – en trilogi


ICA-labbet

genomfördes i mars 2015 på Galleri Blå Soffan i Kopparberg. Det var en researchperiod där gruppen arbetade tillsammans med personer och organisationer på plats i Ljusnarsberg och deltog i existerande aktiviteter. Läs mer om marsaktiviteterna här!

Under Kulturglimtar, 27 juni

gick ett av sommarens scenkonstverk av stapeln. Det gick under namnet Presskonferensen – Framtidslöftet och var en presskonferens och en föreställning där The non existent Center offentliggjorde sin nya bolagsbildning och köpet av Ställbergs gruvanläggning. Presskonferensen presenterades på fyra språk och behandlade frågor om historien, drömmar, trådar, ägandeskap och löften. Här kan du läsa hela texten, talet, från föreställningen!

Resan

 kommer att bearbetas och sättas upp på nytt sommaren 2016

Förra sommaren tog The non existent Center med vänner med publiken på en bussresa från Kopparbergs Folkets Hus till Ställbergs gruva, från Big Bang till år 2070. Ovan jord serverades husmanskost. Vi lyssnade till berättelser om hembygd, flykt, vedhuggning, förlust och att sticka filtar på 600-meters-nivån från Mårten Finne, Kata Dalström, Deema Marroush, Ing-Marie Ekman, Harry Åkerström med flera.

Startplats: Folkets Hus
Slutplats: Rostvändaregatan, Kopparberg

Produktionen gjordes i samarbete med

Utskrift

(*År 2070 beräknas Ljusnarsbergs kommun vara den kommun som först utraderas i Sverige pga avfolkning. Beräkningen är gjord av Dagens Samhälle, en tidning riktad till offentliga beslutsfattare. Domen kan självklart ifrågasättas och tolkas på många olika sätt, det ämnar TNEC att göra).

Boende/övernattning:

Behöver du övernatta i närheten finns olika TIPS HÄR

Vi tillhandahåller camping vid Folkets Hus i Ställberg!


Vi som jobbar med produktioneneric

Eric Sjögren

Eric Sjögren är musiker, konstnär och ljuddesigner född och uppväxt i Bergslagen. Utbildad vid Göteborgs Universitet och Stockholms Dramatiska Högskola. Han är verksamhetsledare och en del av den konstnärliga ledningen för, samt initiativtagare till konstgruppen The non existent Center (TNEC) och platsen Ställbergs gruva.

Josefina

Josefina Björk

Josefina Björk läser fri konst på konsthögskolan Valand där hon jobbar med deltagarbaserade performance, hon frilansar även som performer och scenograf för scenkonst och film. I 2070-triologin jobbar hon som koordinator och ansvarar för rekvisita/kostym i Den Fullständiga Berättelsen om Ljusnarsbergs Kommun och Resten av Världen.


carl oscar hemsida

Carl-Oscar Sjögren

Regissör, producent och konstnär, född 1982. Initiativtagare till och konstnärlig ledare för The non existent Center och hela verksamheten vid Ställbergs gruva. Carl-Oscar arbetar med koncept och konstnärlig ledning för produktionen 2070.

karin

Karin Linderoth

Designer och konstnär, född 1983. En av de konstnärliga ledarna för The non existent Center och Ställbergs gruva. Karin arbetar med publikation och identitet, bl.a. genom Non förlag, och med koncept och idé kring produktionen 2070.

sara

Sara Parkman

Folkmusiker, radiojournalist och aktivist, född 1989. Utbildad vid Kungl. Musikhögskolan och köksbord runt om i landet. I 2070 arbetar Sara som musiker och workshopledare, samt med en radioshow.

alexandra

 Alexandra Wingate

Koreograf och dansare, född 1981. Alexandra arbetar i projektledningen för The non existent Center och Stälbergs gruva sedan 2012, med fokus på processledning. I produktionen 2070 ingår hon i den konstnärliga ledningen/projektledningen.

peter

Peter Widell

född 1987. Arbetar med ljudteknik, kompostering, musik, snickeri, odling och omställningsarbete vid Ställbergs gruva.

I 2070 Jobbar peter som ljud/ljusdesigner, musiker samt som snickare.

veine

Veine Bartos

Scenografi, utställningsarkitekt och snickeri.

jonas

Jonas Gren

Poet och journalist, född 1981. Jonas har gett ut två egna diktsamlingar, Lantmäteriet (10-tal, 2014) och Överallt ska jag vara i centrum (med Non förlag, 2015). Han har varit med i arbetet vid Ställbergs gruva sedan starten.

sofiadjerf

Sofia Djerf

Grafisk formgivare och illustratör, född 1980. Arbetar med 2016 års produktion av utställning och publikation.

Med stöd av

cid5879_formanstakare-kulturstiftelsen

kulturbryggan