“En modell att ta efter” Om TNEC i DN recension av “Samhällsmaskinen” Malmö konstmuseum

09.10.2016

”Samhällsmaskinen. Industriåldern ur konstens perspektiv”

Malmö konstmuseum. Visas t o m 15/1. Dan Jönnson

En modell att ta efter.

 För Ljusnarsberg är inte ensamt. I Malmberget tuggar gruvschakten sakta men säkert i sig det som är kvar av samhället, gata för gata. Gustav Hillboms och Erik Viklunds film ”Ovärdet” är en både saklig och surrealistisk skildring av ett vardagsliv där byggstaketen obönhörligt kryper närmare tomtgränsen. Bilderna av övergivna barndomshem som fraktas bort på långtradarsläp kopplas till en personlig förlust i berättelsen om Hillboms pappas bortgång.

Det är vackert, gripande och tankeväckande.

Vad blev priset, egentligen, för Sveriges modernisering? Var den värd det? Efter ett par timmar på Malmö konstmuseums ”Samhällsmaskinen” är jag inte så säker. Det vilar en stämning av tung melankoli över denna utställning där verk på verk förtäljer samma historia om rovdrift, ödeläggelse och disciplinering. Fattiglandet som blev välfärdsstat för att sedan slumpas bort på de globala finansmarknaderna.

Läs hela recensionen:

http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/samhallsmaskinen-pa-malmo-konstmuseum/