Hurra! Ställbergs Gruva/The non existent Center tilldelas landstingets kulturstipendium

15.10.2013

…………………………………………………….

Motivering till Stipendiet:

Tre kulturstipendiater 2013

Liksom tidigare år utser landstinget också kulturstipendiater. Landstingets kulturstipendium är ett arbetsstipendium, som ges som en uppmuntran att utveckla sin kulturella verksamhet till personer eller grupper som är mitt uppe i sin kulturella gärning. Landstingets kulturstipendium 2013 är på 30 000 kronor och delas mellan Ställbergs Gruva/The non existent Center, Lotta Thörnquist och Roberth Ericsson.

Motivering:
Ställbergs Gruva/The non Existent Center har varit drivande för projektet Ställbergs Gruva, med målsättningen att skapa en arena i Bergslagen där samtida scen, konst och teori produceras och presenteras tillsammans. Bröderna Carl-Oscar och Eric Sjögren, projekt- och konstnärliga ledare, är födda och uppväxta i Nora kommun.

Förvandlingen började i maj 2013 då 2000 kvadratmeter industrilokaler började användas i ett nytt syfte, som ateljéer, scenrum, kök, studios och utställningslokaler. Utgångspunkten för det konstnärliga arbetet på Ställbergs Gruva är platsen, och att skapa konstupplevelser som både undersöker, kommenterar och kontrasterar den fysiska platsen.

Projektet ”Ställbergs Gruva – arena för samtida konst och tanke” har ett tjugotal konstnärer och medarbetare knutet till sig. Projektledningen består av nio personer med bakgrund inom bland annat kulturproduktion, musik, design, regi och dans. Stipendiet ska användas till att utveckla den konstnärliga verksamheten vid Ställbergs Gruva.

Tack till alla som arbetat med oss före, under och efter sommaren.  Medarbetare från Stälbergs gruvsamhälle likväl som Afghanistan, Göteborg, Berlin, Fröjdeluckan och från andra platser, det här är ert pris också!